1939, ELS NÚVOLS CONFISCATS

1939, ELS NÚVOLS CONFISCATS. RELAT D'EDUARD FONTSERÈ SOBRE ELS ÚLTIMS DIES DEL SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA (Libro en papel)

Editorial:
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS
Año de edición:
Materia
Historia de España Contemporánea (ss. XX y XXI)
ISBN:
978-84-9965-390-7
Páginas:
146
Encuadernación:
Rústica
-5%
25,00 €
23,75 €
IVA incluido
Disponible en 1 semana
Comprar

Els darrers dies de gener de l'any 1939, amb l'entrada de les tropes franquistes a Catalunya, fou clausurat el Servei Meteorològic de Catalunya, que dirigia Eduard Fontserè, i foren confiscats els més de cinc mil cinc-cents clixés de la nefologia catalana, propietat de la Fundació Concepció Rabell i Cibils, creada per Rafael Patxot. Guiat per Josep Batlló, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el lector s'endinsarà en els primers anys del Servei Meteorològic de Catalunya, en la creació de la Secció de Nefologia Catalana i en la intensa col·laboració entre Eduard Fontserè i Rafael Patxot.

El nucli d'aquesta publicació el constitueix un llarg manuscrit d'Eduard Fontserè, transcrit per Montserrat Busto, del Servei Meteorològic de Catalunya, que descriu amb tots els detalls, i havent-ho viscut en primera persona, com es produí el tancament de l'entitat i l'espoliació de les imatges. Finalment, com a annex, s'inclouen els documents de totes les gestions que feu Rafael Patxot en què reclamava la restitució de tot el material. El llibre és una aportació més al coneixement i al manteniment de la memòria històrica a Catalunya.