ECONOMIA

ECONOMIA. HUMANITATS I CIÈNCIES SOCIALS (Libro en papel)

Editorial:
UNIÓN EDITORIAL
Año de edición:
Materia
Economía
ISBN:
978-84-7209-601-1
Páginas:
400
Encuadernación:
Rústica
-5%
29,99 €
28,49 €
IVA incluido
Agotado

Aquest llibre està especialment dirigit als estudiants que s’aproximen a l’economia per primera vegada (en el batxillerat, cicles formatius o com a text universitari introductori) i pretén exposar de manera lògica i rigorosa els fonaments de l’economia. En l’actual societat, un dels principals actius, més que mai, és el coneixement. Estem en la denominada societat de la informació i el coneixement. Les necessitats de formació esdevenen contínues al llarg de la vida i, per descomptat, l’ensenyament és solament el principi d’un llarg camí educatiu. Amb els coneixements i habilitats d’un ensenyament no especialitzat possiblement sigui difícil accedir al mercat laboral i, més encara, cobrar un sou atractiu. Aproximadament el 25% de la població dels països del nostre entorn té estudis universitaris. I és que, en el Regne Unit, els graduats universitaris guanyen un 140% més que els que no tenen estudis superiors. I a França i Irlanda, gairebé el doble. A Espanya, secularment castigada per altes taxes d’atur, els treballadors amb estudis universitaris cobren un salari un 60% superior al dels que tenen estudis bàsics (alguns estudis universitaris continuen sense adaptar-se a les demandes actuals).

En segon lloc, l’estudi de l’economia és intrínsecament recomanable, a més de molt interessant, perquè afecta a tots els actes humans. En qualsevol acte de les nostres vides, ho vulguem o no, estem tractant d’economia. Per què algunes estrelles del rock o de l’esport guanyen més que un professor o empresari autònom, per exemple? Què determina el preu d’un cafè? Quins efectes té l’expansió monetària dels bancs centrals? I l’expansió creditícia dels bancs comercials? Quins efectes té la pujada del preu del petroli?

Si la gent no coneix les lleis fonamentals de l’economia, aquesta societat està abocada al fracàs. Thomas Carlyle, un conegut escriptor britànic del segle xix, va qualificar de -ciència lúgubre- l’economia. No obstant això, tractant-se adequadament, no té per què ser-ho. L’economia no solament és fascinant, sinó sempre interessant i fins i tot pot resultar divertida. En economia tractem aspectes que formen part de la realitat més quotidiana. No és pura teoria intel·lectual al marge de la vida real. Tot en economia és sentit comú (el menys comú dels sentits) i lògica deductiva, partint de l’axioma que l’ésser humà actua.

S’han inclòs en cada unitat una sèrie de lectures i activitats en anglès. Això és fruit de l’experiència de l’autor en la pràctica del CLIL (Content and Language Integrated Learning). L’objectiu és, en un món globalitzat, avançar en l’aprenentatge i domini tant de l’economia com de l’anglès aplicat a aquest àmbit. Els resultats obtinguts en la pràctica docent són àmpliament positius.

En el moment d’escriure aquestes línies, el món pateix els efectes d’una severa crisi financera internacional. Els símptomes, presentats pels dirigents polítics en una primera etapa com a -suau desacceleració-, es van fer molt evidents a partir de 2008. Acabava una llarga etapa de falsa eufòria econòmica en la qual l’estalvi s’havia substituït per l’endeutament massiu, i començava una llarga depressió. És evident que s’han comès greus errors. No obstant això, no hi ha unanimitat ni en el diagnòstic de la crisi ni en el seu tractament. A diferència de les ciències naturals, l’economia no permet experiments de laboratori. Lleis naturals com la gravitació estan perfectament estudiades per la física, com també els efectes de la seva transgressió. Les lleis naturals de l’economia són molt menys evidents a simple vista, encara que existeixen igualment. De la mateixa manera, violentar les lleis no escrites de l’economia té conseqüències tràgiques. De fet, el seu descobriment és un dels principals objectius d’aquest llibre.

Otros libros del autor