EL GRAND TOUR DE JOSEP ANTON DE CABANYES I BALLESTER (1797-1852)

EL GRAND TOUR DE JOSEP ANTON DE CABANYES I BALLESTER (1797-1852). VIATGES I AFICIÓ COL·LECCIONISTA A LA LLUM D'EUROPA (Libro en papel)

Editorial:
UNIVERSITAT DE BARCELONA
Año de edición:
Materia
Historia del arte
ISBN:
978-84-9168-857-0
Páginas:
248
Encuadernación:
Rústica
-5%
28,00 €
26,60 €
IVA incluido
En stock
Comprar

Este libro resigue el periplo vital de Josep Anton de Cabanyes i Ballester por las ciudades más representativas de la Europa posnapoleónica y reconstruye su proceso formativo gracias a la descubierta y el estudio de su cuaderno de viajes, escrito en alemán e inédito hasta ahora. El Grand Tour fue un fenómeno protagonizado por jóvenes de las élites aristocráticas y burguesas desde finales del siglo XVII hasta mediados del XIX. El libro, muy arraigado a la ciudad natal del comerciante catalán —Vilanova i la Geltrú—, ha sido reseñado en Eix Diari (https://tinyurl.com/ypwh6353), La Fura (https://tinyurl.com/3sbrvkak) y Tothosap! (https://tinyurl.com/4mdhjrnn). Se ha hablado de su proceso de escritura en Canal Blau (https://tinyurl.com/y4rmpyzf), en la web de la Masia d’en Cabanyes (https://tinyurl.com/2efswx9s) y en la del Consell Comarcal del Garraf (https://tinyurl.com/2k9fnvf4). También ha sido citado en el Cultura/s de La Vanguardia (https://tinyurl.com/59fpsmwn).

El Grand Tour va ser un fenomen protagonitzat pels joves de les elits aristocràtiques i burgeses de l'Europa septentrional que, des de la fi del segle XVII i fins ben entrat el segle XIX, emprenien un viatge que els duia a Florència i Roma —les ciutats que havien bressolat la cultura clàssica—, i, progressivament, fins a Nàpols o Sicília, on els esperava l'encant, poderós i pintoresc, de les erupcions del Vesuvi i de l'Etna o de les descobertes de Pompeia i Herculà i els vestigis grecs. Quan tot just era un jove de dinou anys que s'estava formant a Amsterdam en la tradició del comerç, el vilanoví Josep Anton de Cabanyes i Ballester (1797-1852) va decidir emprendre el viatge sota la mirada d'Ulisses. Aquest extraordinari periple vital i formatiu el va dur a recórrer Espanya, Anglaterra, França, els Països Baixos, Suïssa i Itàlia entre el 1816 i el 1824, itinerari que va quedar recollit en un petit carnet de viatges escrit en alemany i fins ara inèdit. La transcripció i la traducció del manuscrit, l'estudi de la ingent biblioteca de Josep Anton i l'anàlisi de la seva afició col·leccionista —una bona part de les obres han estat sortosament conservades a la Masia d'en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú— permeten reivindicar-lo com un home d'idees liberals i esperit afrancesat que es va enlluernar en la visió de l'Europa postnapoleònica, on es mantenia viva la flama de la Il·lustració i de l'alta cultura. Altrament, l'escassa tradició en la literatura vernacla de relats sobre el Grand Tour fa que la seva experiència sigui encara més singular i valuosa.

Otros libros del autor