ELS LLIBRES DE L'ÀNIMA DE LA DIPUTACIÓ DEL GENERAL DE CATALUNYA (1493-1714)

ELS LLIBRES DE L'ÀNIMA DE LA DIPUTACIÓ DEL GENERAL DE CATALUNYA (1493-1714). VOL. 2 (Libro en papel)

Editorial:
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS
Año de edición:
Materia
Historia de España Medieval y Moderna
ISBN:
978-84-9965-257-3
Páginas:
646
Encuadernación:
Otros
-5%
75,00 €
71,25 €
IVA incluido
Disponible en 10 días
Comprar

L'establiment, el 1493, del règim de matrícula (insaculació) en la Generalitat o Diputació del General de Catalunya va donar lloc a l'existència dels anomenats llibres de l'ànima, on eren inscrites totes aquelles dignitats o persones dels tres estaments (braços eclesiàstic, militar i reial) que tenien drets polítics i podien ser «elegides» per a l'exercici dels càrrecs de diputats i oïdors segons el sistema de sac i sort i per a un govern triennal de sis consistorials (tres diputats i tres oïdors, un per cada braç estamental).

Les nòmines d'aquests llibres són sovint consultades per tal de situar històricament i políticament persones de la nostra història i del conjunt territorial català. D'aquesta nòmina, n'eren extrets, de diverses bosses, els qui havien d'exercir les funcions de diputats i oïdors. La nòmina dels insaculats, és evident, era molt més extensa que la nòmina dels extrets. La nòmina dels extrets ja és coneguda.

Aquest volum va més enllà i conté l'edició d'aquests llibres, és a dir, l'edició de la matrícula dels insaculats entre 1493 i 1714, data en la qual el Borbó liquidà el sistema institucional català. Disposar d'aquesta matrícula, en la qual figuren els extrets i els qui mai no ho foren, pot ser de gran utilitat per a la historiografia catalana, per tal de situar no sols el sistema de poder català, sinó també les persones i famílies que hi arribaven i que eren en el poder tant si la sort les afavoria com si no, i això, en un llarg període cronològic. Aquest segon volum permet la consulta de la nòmina en termes alfabètics de cognoms i de llocs.

El primer volum permet la consulta en termes cronològics, tal com la trobem en els llibres de l'ànima, amb una introducció que també informa sobre aquest sistema electoral històric i el seu trajecte i avatars en la història electoral de la Generalitat.

Otros libros del autor