LOS CONVENTOS DE CLAUSURA DE MENORCA: ACTUALIDAD Y PROYECCIÓN FUTURA

LOS CONVENTOS DE CLAUSURA DE MENORCA: ACTUALIDAD Y PROYECCIÓN FUTURA (Libro en papel)

Editorial:
EDICIONS UIB
Año de edición:
Materia
Religión
ISBN:
978-84-8384-440-3
Páginas:
174
Encuadernación:
Rústica
-5%
15,00 €
14,25 €
IVA incluido
Disponible - 10 días hábiles
Comprar

El principal objetivo de este libro ha sido analizar la incidencia de la crisis conventual y la problemática actual de las clausuras, el papel que representan en el contexto de la sociedad menorquina y su posicionamiento en relación con el auge del patrimonio y el turismo cultural. Para ello ha sido fundamental valorar, entre otras cuestiones, los factores que han provocado la crisis, cómo se ha manifestado, cuál es el grado de afectación, qué medidas han sido puestas en práctica para afrontarla y cuál es el planteamiento de futuro para superarla. El análisis de todas estas preguntas ha permitido diagnosticar la situación actual y conocer si las circunstancias adversas derivadas de la mentada crisis han comportado transformaciones tanto en la gestión como en la cotidianidad de los conventos.

El Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós (CPAR) de la Universitat de les Illes Balears ha participat en les diferents fases del procés de restauració integral del claustre franciscà de Sant Bonaventura de Llucmajor, que constitueix una de les pàgines més notables de la conservació del patrimoni cultural de Mallorca al començament del segle XXI.

Ara, el resultat de la recerca realitzada per l'equip de treball que va intervenir en el procés de recuperació del conjunt pictòric, veu la llum en el llibre Les pintures murals del claustre franciscà de Sant Bonaventura de Llucmajor, Mallorca. De la restauració a la interpretació, que ha editat Edicions UIB.

El llibre està dedicat de manera específica a l'estudi cientificotècnic i historicoartístic de les pintures murals del claustre, que varen ser executades a final del segle XVII i principi del XVIII. El procés ha generat un important coneixement científic entorn de l'ús d'un llenguatge artístic, el de la pintura mural en grisalla i policroma, gairebé desconegut en l'art conventual mallorquí de l'època moderna.

Entre les principals conclusions, l'equip de la UIB assenyala que aquestes pintures foren el resultat d'una conjunció de promotors mallorquins amb projecció internacional, fins ara mai estudiats. Igualment, aquestes pintures s'apropiaren activament de tècniques de comunicació novohispanes del segle XVI. Les pintures murals de Llucmajor serviren de referent a la cultura visual de les ordes mendicants de Mallorca i Menorca, que en el decurs de l'època moderna i amb finalitats evangelitzadores s'estengueren per àmplies àrees territorials espanyoles i americanes.