Este libro estudia el ámbito del sufrimiento mental en la adolescencia y la primera juventud de las personas, y a partir de allí se aproxima a una cuestión compleja como la organización social del género y del poder.
La tesis a partir de la cual deriva este libro ha sido galardonada con el Premio Josep M. Pujol a mejor tesis doctoral escrita en catalán en la Universidad Rovira i Virgili.
"El llibre que teniu a les mans s'atansa a una qüestió complexa i rellevant: l'organització social del gènere i del poder. I ho fa aproximant-se a un àmbit molt concret, el del patiment mental en l’adolescència i la primera joventut de les persones. Gràcies a la perspectiva profunda i atenta de l'anàlisi etnogràfica que ha fet l'autor, s'inverteixen els termes d'aquests dos elements: el patiment mental es representa com un moment —o una sèrie de moments— i l'adolescència i la primera joventut, com un espai. Aquests elements són estudiats per si mateixos i, alhora, també són un lloc privilegiat d'observació per establir conclusions i proposar línies de reflexió que van més enllà dels seus límits inicials." (Del pròleg de Jokin Azpiazu)