BELDA ANTOLÍ, ANTONIO; CONCA FERRÚS, ANTONI; CLIMENT GINER, DANIEL (EDS.)
L'ús de les plantes forma part de la cultura tradicional dels pobles valencians. La nostra societat s'ha criat envoltada de plantes i els nostres avantpassats sabien fer-ne un ús divers: hi havia plantes mengívoles, plantes que servien per a caçar, pescar, extraure fibres, tintar, fer bardisses, fer minvar o alleujar malalties lleus, curar ferides i un llarg etcètera. És una mostra de la riquesa etnobotànica dels habitants d'un territori que, de nord a sud i de la costa fins a l'interior, han sabut aprofitar els recursos naturals que tenen al seu abast.
Lamentablement, aquest patrimoni immaterial secular dels valencians es troba en una situació crítica a causa dels nous models de vida i l'abandonament del medi rural. Això fa que aquesta informació tinga un valor incalculable, i hem de fer tots els esforços possibles per a posar-la degudament en valor i evitar que caiga en oblit.
Aquest llibre divulgatiu és una invitació, dirigida a aficionats i a lectors curiosos, per a conéixer les plantes que tenim al voltant i saber un poc més sobre els usos populars tradicionals que se'ls atribueixen. Els autors volem contribuir, així, a preservar aquesta saviesa popular per tal que les pròximes generacions puguen gaudir-ne. A més, hem incorporat uns capítols introductoris que parlen sobre el territori valencià, amb la intenció de convidar el lector a recórrer-lo i gaudir de l'enorme biodiversitat i de l'heterogeneïtat i bellesa dels nostres paisatges.