QUAN LES MASSES FEIEN HISTÒRIA

QUAN LES MASSES FEIEN HISTÒRIA. LA RIBERA BAIXA, 1890-1939 (Libro en papel)

Editorial:
INSTITUCIÓ ALFONS EL MAGNÀNIM
Año de edición:
Materia
Historia Contemporánea
ISBN:
978-84-7822-922-2
Páginas:
172
Encuadernación:
Rústica con solapa
-10%
15,00 €
13,50 €
IVA incluido
Disponible en 10 días
Comprar

"QUAN LES MASSES FEIEN HISTÒRIA" analitza el període comprés entre 1890 i 1939 en el marc de la comarca de la Ribera Baixa; les raons d'espai i temps són fàcilment explicables: la riquesa de fonts documentals i la seua accessibilitat, i perquè les gairebé cinc dècades contemplades van contenir vertiginosos i densos canvis rics en conjuntures amb els seus problemes i les diverses maneres d'afrontar-los.

Al llarg de tot aquest temps, assistim a un fenomen clau: formes de socialització conformades durant l'etapa final del segle XIX i que es van amplificar al llarg del primer terç del segle XX, imbricant-se en una societat canviant dintre d'un món rural que es desenvolupava funcionalment.

Si a aquest procés afegim els canvis econòmics i un panorama polític en plena descomposició, la recerca d'alternatives i continuïtats va provocar no pocs conflictes, els resultats dels quals van ser l'arrelament polític dels republicans blasquistes, el formidable desenvolupament del sindicalisme llibertari, el procés de consolidació socialista i un enroc numantí de les forces conservadores enfront dels canvis, que provocà nombrosos enfrontaments, directes i entrecreuats i va tenir la guerra com a colofó. D'ací la referència al protagonisme de les masses organitzades.

La guerra, per cert, no va venir a resoldre cap dels problemes heretats del segle XIX ni els que es van amuntegar tot seguit. Això sí, el resultat de la contesa tallà d'arrel aquell creixement del protagonisme de les masses organitzades. I pensem que la comarca presenta un excel·lent "banc de proves" al respecte.