L'any 1977 Pere Anguera va publicar el llibre El Centre de Lectura de Reus. Una institució ciutadana (Edicions 62) on repassava el camí recorregut des del 1859 fins al 1975 i feia «una crònica de la primera societat cultural reusenca i una de les davanteres del Principat, en la seva història interna». Ara, quaranta anys després, recopilar més d'un segle i mig de la cultura que el Centre ha generat resulta inabastable.
La compilació d'articles que ha coordinat l'historiador Joan Navais és una bona aproximació a la història de la institució i permet veure les inquietuds culturals d'una societat que ha passat d'ensenyar a llegir i crear la primera biblioteca patrimonial de Catalunya a oferir una sèrie de serveis d'ampli abast i que inclouen: una biblioteca de referència amb més de 260.000 volums; un teatre imprescindible ?el Teatre Bartrina?; un fons d'art reflex de l'època transcorreguda; ensenyaments artístics de dansa, teatre, música, escriptura i idiomes, i una continuada proposta d'activitats culturals i acadèmiques que acosten el Centre a intel·lectuals, escriptors i docents del país.
L'edició d'aquesta publicació complementa l'exposició del mateix títol: «Un segle i mig de cultura a Reus i a Catalunya. La cultura que ha generat el Centre de Lectura», comissariada per Joan Navais, Marc Ferran i Jaume Massó i organitzada pel Museu de Reus i el Centre de Lectura en el marc de «2017 Reus Capital de la Cultura Catalana».